Бамбук на щастието, Драцена сандериана (Dracaena Sanderiana, Lucky Bamboo)

Семейство (род): Лилиеви (Liliaceae)
Вид: Стайно Листно-декоративно Многогодишно
Изложение: Слънце Частично слънце/полусянка
Min t°: 10-12 Max t°: 35
Поливане: Умерена нужда от вода


В цветарските магазини често може да се видят тези спираловидно увити растения с голи стъбла и розетка от листа на върха.

Понякога стъблата изглеждат като прави тръбички и се продават навързани на снопчета. И в двата случая растенията носят името бамбук на щастието (Lucky Bamboo).

Всъщност това не е никакъв бамбук, а една от многото разновидности на драценатадрацена сандериана.

В Китай, където съблюдават учението Фън Шуй, се счита, че ако растението присъства в дома, късметът, щастието и успехът също ще дойдат непременно.

При това, за да се случи това, то трябва да расте в прозрачен съд с вода. Англичаните са пренесли растението по света и то и до днес носи тяхното име - Dracaena Lucky Bamboo.



Родина на драцената са тропическите области. Затова, въпреки прочутата си непретенциозност, в стаята щастливият бамбук изисква топлина и светлина, но без пряко слънчево припичане. Иначе с лекота понася сухия въздух и не се нуждае от пръскане с вода. С лекота растението ще вирее в съд с вода, но тъй като съдържанието на минерали във водата е съвсем ограничено, след време листата ще започнат да жълтеят.

Това може да се избегне, ако във водата се добавят разтворими подхранващи вещества за драцени.

И понеже такива не се намират лесно, по-добре е да засадим бамбука на щастието в обикновена почва за цветя, като осигурим много добър дренаж.

За целта трябва да напълним долната третина на саксията с дребен чакъл. През лятото се полива обилно, но се внимава в подложката да не се задържа вода. През зимата влагата се ограничава, но не се допуска почвата да пресъхне.Пресаждането става веднъж на 2 години.
Можем да размножим бамбука на щастието, като отрежем връхната му част и я потопим във вода, в която сме сложили няколко късчета дървени въглища. След около 3 месеца ще се появят корени и можем да засадим растението самостоятелно. А на мястото на отрязания връх от страничните пъпки ще израснат нови стъбла.



Макар че расте по-добре в почва, често се продава и дори отглежда натопена във вода. При това положение е добре водата да се сменя поне веднъж в седмицата. Много е важно да е мека.

Тайните на успехаСветлина: Обилна, без пряко слънце.
Вода: В зависимост от топлинните условия.
Влажност на въздуха: Няма значение.
Подхранване: С тор за драцени. От директната слънчева светлина или от прекалено твърда, варовита вода се получава пожълтяване на листата.

Вирее еднакво добре в кухнята, в банята или гостната.

Извиването на растението се получава, като се върти саксията спрямо източника на светлина. Друг начин е, чрез оформяне по желания начин с парче мека тел, което се маха след един сезон, или след като постигнем желания брой навивки.


С щастливия бамбук могат да се направят много красиви аранжировки на цветя и букети.


Можете да използвате и цветни камъчета, еко почва, и/или съчетание от всички тези съставки, за да направите една красива декорация за вашия дом или офис.

0 comments: