ЗА ВИСЯЩИТЕ КОШНИЦИ И АКСЕСОАРИТЕ КЪМ ТЯХ


През последните години все по-често и в нашата страна се радваме на красиви каскадни цветя, които преливат като цветен водопад от стенни и висящи кошници. Петунии, лобелии, бегонии......радват окото като внасят колорит в иначе сивата градска среда и донякъде замаскират нерадостно изглеждащите фасади.
За създаването на подобни красоти в България все още най-използвани са пластмасовите висящи кошници, чието основно предимство е сравнително ниската цена. Евтината пластмаса обаче старее на слънце под въздействието на ултравиолетовите лъчи и материала става чуплив. Пластмасовите висящи кошници стоят сравнително ниско в скалата на естетическо въздействие и често контрастират с естествената красота в тях. Разбира се и от екологична гледна точка те не са най-оптималния избор.
Алтернативни на горе-посочените са висящите кошници от натурални материали – например от ратан, папрат, акация, от различни видове треви, мъхове и шуми, които най-често са „облечени” отвътре с водонепромокаеми материи. Тяхното основно предимство е, че са чудесен естествен фон за цветята, засадени в самите тях и създават очарователни комбинации – радост за всеки естет и гордост за всяка домакиня (всеки домакин).
Друга много добра алтернатива на пластмасовите висящи кошници представляват телените (с метална оплетка) висящи кошници, които – без съмнение – са най-издръжливи и дълготрайни, което разбираемо си има и своята цена. Към тях обикновено се предлагат и допълнителни вложки, изработени например от кокосови влакна, от мъх или от сезал и юта, в които директно се насипва почвата (компостът) и се засаждат цветята. Кокосовата вложка има предимството, че абсорбира значително количество от поливната вода и задържа живителна влага за цветята за по-дълго време. Друго предимство на този вид висящи кошници е, че те позволяват и странично засаждане  - през страничните отвори на металната оплетка, като се направят съответно и прорези в натуралната вложка.
Широко разпространено е опасението, че при поливане водата от висящите кошници ще капе или тече и под тях. Този възможен проблем се избягва лесно и ефикасно чрез така наречения воден гел, който се смесва с почвата (компоста) още при поставянето и в кошницата и при всяко поливане абсорбира водата, като я задържа и я отдава на цветята около 4 пъти по-бавно. Това от своя страна улеснява Вашите грижи по поливането, тъй като се налага да поливате на много по-голям интервал. Добро решение е също комбинацията от воден гел, торове  и микроелементи, която би намалила още повече Вашите грижи по цветята.
Натуралните и металните висящи кошници се предлагат най-често с метален троен или четворен синджир за окачване. Диаметърът им в болшинството от случаите е 30 или 35 см, като при металните - поради стабилната конструкция и товароносимост -  достига до 50 см., което ги прави подходящи и за по-големи обекти като заведения, хотели, общински и държавни сгради и други.
Висящите кошници могат да бъдат окачени посредством подходящи куки към таваните на тераси или към навеси, козирки, греди и други, но също могат да бъдат окачени на декоративни носещи конзоли, които от своя страна да бъдат монтирани към стени, греди или други вертикални повърхности. С конзолното окачване може лесно да се регулира височината, което е важно за олесняване на по-нататъшните грижи по каскадните цветя.
В случай, че все пак предпочитате Вашите висящи кошници да бъдат позиционирани по-нависоко, като същевременно не бихте желали за всяко поливане да се качвате на стол или стълба, бихте могли да използвате нововъведение, наречено „високо-ниско”. Това устройство, приличащо на метална ролетка, Ви позволява да издърпате Вашата висяща кошница надолу и да я застопорите на желаната от Вас височина, а след като сте привършили с грижите по цветята, да освободите механизма и да върнете кошницата на високото и изходно положение.
Друга новост, касаеща висящите кошници е т.н. соларно яйце. То представлява яйцеподобно устройство със соларен панел, който посредством акумулираната слънчева енергия завърта през определен интервал висящата кошница така, че всички цветя да получават равностойно слънчево греене.
Разбира се, крайната цел е да бъде създадена красота, на която да се радвате както Вие, така и всички, които имат очи за нея.

0 comments: