Популярни Коледни рецепти от цял свят

Децата най-много обичат да украсяват елхата, да правят коледни картички, да пишат писма с така желаните подаръци до Дядо Коледа, но най-голямо удоволствие им досатавя да помагат на мама в приготвянето на сладките, обредните хлябове и благоуханни ястия за празника. По целия свят Коледа се посреща по различен начин. Различни са традициите и по oтношение на храната, която се приготвя. В тази статия ще се опитам да събера най-популярните коледни рецепти от различни държави. Вие решете коя от всички ще направите в къщи или ще заложите на добрите стари изпитани български ястия!christmas-recipes-from-all-world

Австрия christmas_time-austria

Веднага след като дните започнат да стават по-къси и витрините на магазините се окичат с коледни декорации улиците на Австрия придобиват особено очарование. Въздухът се изпълва с аромата на канелени бисквити, елхови клонки и пчелен восък. От кафенетата ви приканват да спрете и да опитате кекс Куглов с виенско кафе или някое от 40-те сорта кафе с многото други сладкиши, които се предлагат.
На всеки коледен базар както и във всяка кухня ще намерите традиционния австрийски коледен “Кекс” без който Коледа не би била същата от тази страна на Алпите. Той се приготвя с масло и се ароматизира с канела, ванилия или мармалад. Пече се във формата на звезда, елха или полумесец. В механите се приготвя Липтауер поднесен с пресен ръжен хляб и Глювайн.viena-coffe-liptauer
Липтауер / Liptauer Cheese /
Продукти:
400гр. крема сирене
100гр. масло на стайна температура
1/2 пюрирана глава лук
1 малка връзка пресен лук
1/2 ч. л. каперси
1 ч. л. пюре от паприка
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. горчица
1 ч. л. паста от аншоа
бял пипер и сол на вкус
Съставките се разбъркват до получаването на хомогенна смес, след което се охлаждат. Сервирайте с ръжено хлебче или препечени филийки.

Финландия santa-claus

Финландия, страната на хиляди езера и безброй гори, дълга зима и слънчево лято, се намира между Швеция и Русия и има много разнообразна кухня. На коледната трапеза задължително присъства рибно ястие - леко осолена сурова сьомга, бяла риба или херинга в различни видове маринати и сос. Другата най-важна храна около Коледа е шунката. Месото е основна храна за финландците, които казват, че човек никога не е твърде пълен, за да се откаже от малко наденица! Кулинарните традиции в Източна и Западна Финландия са различни - западните фински традиции са били повлияни от Швеция, а източните - от района на Карелия. Сливите често се използват в традиционните десерти като Звездовидни коледни сладки - Joulutortutjoulutortut
Звездовидни коледни сладки / Joulutortut /
Продукти:
500 гр. готово многолистно (бутер) тесто
конфитюр от сини сливи
1 разбит жълтък
пудра захар с ванилия
Нарежете тестото на квадрати със страна 8 см. Направете разрези от всеки връх на квадрата към центъра. Поставете по малко конфитюр в центъра и започнете да прегъвате върховете, през един към центъра, така че да се образува звезда. Застъпете върховете един върху друг и леко притеснете. Наредете сладките в покрита с хартия за печене тавичка и намажете със разбития жълтък. Изпечете в предварително загрята до 220° C фурна за около 15-20 мин – докато станат светло златисти. Поръсете със пудра захар, смесена с ванилия.

Франция christmas-in-paris

От кухнята се носи мирис на анасон и канела от Kugelhopfs, а в хола “грее” коледната елха, окичена със свещи. На времето коледната вечеря е започвала с Черешова супа, а основните ястия, които се приготвят са: черен дроб и гъска с кестени върху канапе от червено зеле.

Черешова супа cherry-soup1
Продукти за 4 порции:
- 450 грама череши без костилки
- 50 гр. масло
- 1 супена лъжица брашно
- захар на вкус
- една малка чаша черешов ликьор
- 1 литър вода
- филийки франзела, запържени в масло
Разтопете маслото в тенджера, запържете брашното и добавете малко топла вода. Изсипете изчистените череши и 1 чашка черешов ликьор, подсладете на вкус, долейте и останалата вода и оставете да къкри на слаб огън за 30 минути. Междувременно запържете хляба в масло. Сервира се студена.
P.P. Поради това,че супата е сладка, можете да я консумирате като десерт, а не както е традицията да се поднася преди всички ястия.

Кекс Кюглоф / Kouglof или Kougelhopf / - поднася се украсен с коледни свещи и елхови клонкиkouglof
Продукти:
- 400 гр. брашно
- 25 гр. мая
- 75 гр. захар
- 100 гр. стафиди
- 3 големи яйца
- 3 супени лъжици мляко
- 150 гр. масло
- щипка сол
Разтворете маята в затопленото мляко, добавете 100 гр. брашно и 50 гр. разтопено масло. Трябва да се получи смес с гладка консистенция. Оставете я да почива на топло, докато удвои обема си. В отделен съд смесете останалото брашно със солта, захарта и яйцата, направете кладенче в средата и изсипете втасалата смес. Омесете еластично тесто, оформете го на топка, покрийте го с кърпа и го оставете за още 15 минути. Във втасалото тесто добавете стафидите. В намаслена форма за кекс поставете на дъното бадеми. Изсипете вътре тестото и оставете за още 15 минути. Пече се на 210 ° C (375 ° F) за около 40 минути. След като изтине се поръсва с пудра захар.

Гърцияchristmas-greece

По Коледа и Нова година в Гърция се носи аромат на мед и маслинови клонки. Висящите чорапчета над камината не са популярни, подаръците се носят на Нова Година от Агио Васили, който е гръцкия Дядо Коледа и се оставят в ъгъла на стаята или на масата. Задължително всяка домакиня меси коледен хляб, като в селските райони той е с формата на крава, овца и т.н. Традицията повелява за Коледа да се приготвят сладки, които се носят на приятели и съседи. Обикновено това са Меломакарона  - сладки напоени с мед или Курабидес - сладки от маслено тесто оваляни в пудра захар. Популярен обичай е коледуването - момчета обикалят по къщите и пеят коледни песни, а стопаните ги даряват със сладки, сушени плодове и захаросани ядки. В Гърция украсяват празничната трапезата с маслинови клонки, орехи и портокали.
Меломакарона / Melomakaronas /melomakaronas1
Продукти:
500мл. зехтин
175 гр. захар
185 мл. портокалов сок
4 с.л. ракия или коняк
800 гр. пресято брашно
1/2 ч.л. смлян карамфил
1 ч. л. канела
1 ч. л. настъргана портокалова кора
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
Сироп:
2 ч.ч. мед
400 гр. захар
500 мл. вода
За гарниране:
пудра захар
канела на прах
орехови ядки
Смесете зехтина, захарта, портокаловия сок и коняка. Към тях прибавете пресятото брашно с бакпулвера, карамфила, канелата, портокаловите кори и содата и забъркайте меко тесто. Оформете малки топчета с цилиндрична форма и ги подредете в тава върху хартия за печене. Върху всяка сладка с помoщта на вилица можете да направите кръст. Пекат се в предварително загрята фурна на 180° C (350° F) около 30 минути. Междувеременно в малка тенджерка сварете сиропа от мед, захар и вода за 5 минути. Залейте изпечените сладки с готовия сироп. Оставете ги минимум 15 мин за да поемат течността и да се охладят. Другия начин за сиропиране е да изчакате изпечените сладки да се охладят и да ги потапяте за около 1-2 минути в топлия сироп.  Прехвърлете вече сиропираните сладки в чиния или табла и ги поръсете с пудра захар, канела и смлени орехови ядки.
Курабидес / Kourabiedes /kourabiedes
Продукти:
1 кг. брашно
400 гр. масло
100 гр. захар
2 жълтъка
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. ракия или коняк
1 ч.л. ванилена захар
1 ч.л. смлян карамфил
450 гр. пудра захар
Маслото се разбива със захарта до побеляване, прибавят се двата жълтъка, коняка, пресятото брашно заедно с бакпулвера и ванилията. Омесва се гладко тесто с което се правят малки сплеснати топчета. Бисквитите се нареждат върху хартия и се пекат на 180° C (350° F) за около 20 минути. След като се изпекат се вадят от фурната за да се охладят и се поръсват обилно с пудра захар.
* ако тестото стане прекалено гъсто, добавете още няколко капки коняк
* преди да се оформят бисквитите е добре тестото да се остави в хладилник за около 30 минути.

Италия christmas-in-italy

Всеки регион на Италия си има своите Коледни специалитети. По празниците въздухът е изпълнен с миризмата на коледни хлябове, паста, бадеми и захаросани плодове. Традиционно в Италия се приготвя Панетоне - това е коледен козунак със захаросани плодове. За първи път се е появил в Милано през 1490г. и бързо се е разпространил в цяла Италия. Много легенди изобилстват по отношение произхода на Панетоне. Най-популярна е тази, в която се разказва за млад аристократ, който се влюбил в дъщерята на сладкар на име Тони. За да впечатли бащата на любимата си, младият мъж се престорил на чирак сладкар и приготвил невероятен купловиден сладък хляб със захаросани плодове. Този нов козунак се радвал на голям успех и хората се “избивали” да купуват “Пан де Тони”. Днес Панетони е добре познат по целия свят. Предлага се в различни разновидности - полят с бял шоколад, покрит с бадемови ядки и шоколадов чипс и други.
Панетоне - коледен козунак / Panettone /panettone
Продукти:
- 15 гр. прясна мая
- 65 гр. захар
- 6 с.л. топло мляко или вода
- 6 жълтъка
- настъргана лимонова кора
- щипка сол
- 500 - 750 гр. брашно
- 6 с.л. захаросани портокалови корички
- 100 гр. меко краве масло
- 4 с.л. стафиди
- 4 с.л. захаросани плодове
- 1 ч.л. ванилена захар
В топлото мляко разтворете маята и сложете 1 с.л. захар. Оставете на топло докато сместта удвои обема си - около 5 минути. Изсипете втасалата смес в купа, добавете жълтъците, ванилията, лимоновата кора, солта и останалата захар и разбийте. Постепенно прибавяйте брашното докато получите гладко тесто. Добавете маслото. Полученото тесто се меси на ръка и се добавя останалото брашно / колкото поеме 125 до 250гр. /. Готовото тесто трябва да бъде твърдо и да не лепне по пръстите. Месете го поне 10-15 минути докато стане гладко и лъскаво. Оформете тестото на топка и го оставете да почива на топло в намаслена купа покрито с домакинска кърпа докато удвои обема си - около 45 минути. След като тестото втаса направете дупка в центъра му и изсипете захаросаните портокалови кори, плодовете и стафидите. Месете докато продуктите се разперделят равномерно. Покрийте формата в която ще печете козунака с хартия за печене. Направете борд от хартия по ръба на формата висок поне 10 см. Поставете тестото оформено на топка, намажете го с масло и го покрийте с кърпа или фолио. Трябва да втасва на стайна температура още поне 1 час докато удвой обема си. Загрейте фурната на 200°С. Намажете отново втасалото тесто с масло и направете кръст по средата. Печете на средна решетка около 10 минути, след това намалете фурната до 160°C , отново намажете с масло и печете още 30-40 минути. Последните 15-20 минути от печенето можете да покриете козунака с хартия за печене, за да не прегори отгоре. Преди да го извадите от формата е необходимо козунака да се охлади за 15 минути. Поръсете го с пудра захар и го гарнирайте пожелание с пресни плодове, разтопен шоколад, сметана или яйчен крем.panettone01

Великобританияstockings

За Коледа във Великобритания се приготвя пълнена пуйка и Коледен пудинг. Децата обичат Коледа, най-много се вълнуват от празнично осветената коледна елха и многото подаръци. В Англия децата никога не забравят да остават до камината чаша със шери и парче месо за добрия Дядо Коледа, който им пълни чорапчетата с лакомства и подаръци.
Във Великобритания в ранните часове от първия ден на Новата година хората оставят пред домовете си парче хляб, въглен и сребърни монети, за да имат храна, топлина и богатство през цялата година.
Подготовката за празника започва един месец предварително. Приготвянето на пуйка с печени кестени и боровинков сос е било популярно още от времето на Тюдор.
Пълнена пуйка с кестениchristmasturkey
Продукти:
- 1 голяма пуйка
- масло
- бекон
За плънката:
- 250 гр. пюре от кестени
- 50 гр. масло
- едро нарязани вътрешности от пуйката - сърце и черен дроб
- 250 гр. едро нарязани гъби
- 1  глава ситно нарязан лук
- 1 стрък целина
- 3 с.л. сметана
- 50 гр. сухи или пресни хлебни трохи
- сол и черен пипер
Пуйката се измива, отстраняват и се вътрешностите, намазва се с  масло и се покрива с ленти бекон. Плънката се подготвя по следният начин - в тиган се разтапя маслото, добавя се лука, пуешките дреболии и гъбите и се задушават в продължение на 5 минути. Сместта се изсипва в купа и към нея се добавят другите съставки. Разбърква се добре и се пълни пуйката. За да не изтече пълнежа по време на печенето, пуйката може да се зашие или да се забоде със шиш. Пече се в предварително загрята фурна на 160 С - около 45 до 50 минути за килограм месо. След като кожата започне да покафенява можете да я покриете с парче фолио, което трябва да махнете 20мин преди края на времето за готвене.
Коледен пудинг
Рецептите за коледния пудинг често са тайна и се предават от поколение на поколение. Първата неделя на месец Декември е деня, в който е време да запретнете ръкави и да се заемете с приготвянето на коледния пудинг. На времето е било традиция всеки от семейството да разбърка по веднъж сместта за пудинга и да си пожелае нещо. След като пудинга се свари и охлади се поставя на сухо място да отлежава. За Коледа леко се притопля, поставя се в красив съд, украсява се с елхови клонки, полива се с бренди и се фламбира. Традицията повелява в пудинга да се поставят шест предмета - два пръстена за  любов, монета, като знак за просперитет, копче от панталон за ергена, напръстник за старата мома и малко прасенце, за най-големия лакомник на масата. Пудинга се поднася с алкохолно масло и яйчен крем. Алкохолната маслена смес се приготвя от краве масло, захар и бренди за аромат.christmaspudding
Продукти:
- 250 гр. стафиди
- 250 гр. боровинки
- 250 гр. касис
- 10 гр. захаросани лимонови кори
- 10 гр. (2 с.л.) захаросани кори от грейпфрут
- 20 гр. (4 с.л.) захаросани портокалови кори
- 20 гр. захаросан лимон
- 125 гр. сушени череши
- 60 гр. белени цели бадеми
- 60 гр. счукани бадеми
- 500 гр. мас
- 250 гр. галета или хлебни трохи
- 125 гр. кафява захар
- 1/2 с.л. канела на прах
- 1/2 с.л. настъргано индийско орехче
- 1/2 с.л. настърган пресен джинджифил или на прах
- щипка сол
- 4 с.л. бренди
- 250 мл. (1 ч.ч.) прясно мляко
- 30 гр. (2 с.л.) разтопено масло
- 6 разбити големи яйца
- 125 гр. брашно
- 2 ч.л. бакпулвер или набухвател
Масло с бренди
- 250 гр. краве масло
- 250 гр. пудра захар
- 50 мл. бренди
- настъргана портокалова кора ( не е задължителна )
Бърз метод на приготвяне
В голяма купа смесете стафидите, боровинките, касиса, захаросания лимон, захаросаните цитрусови кори, черешите, ядките и брендито. Сухите съставки смесете в друг съд и разбъркайте - брашно, набухвател, хлабни трохи, кафява захар, канела и индийско орехче, джинджифил и щипка сол. Смесете сушените плодове и сухата смес и към тях внимателно добавете сместа от яйца, прясно мляко и мас. Разбъркайте старателно, докато всички съставки се размесят добре. Получената смес увийте в намаслен тензух или парче плат като завържете четирите края отгоре. Сложете бучка масло и увийте още веднъж с пергамент или фолио. Оформената на топка смес се поставя в дълбок съд и се залива с гореща вода до половината. Похлупва се с капак и се вари на слаб огън около 6 часа. Проверявайте нивото на водата от време на време и ако е необходимо доливайте още. Извадете сварения пудинг от водата и го оставете да се охлади. Отстранете пергамента и тензуха и увийте в алуминиево фолио. Оставете така пакетирания пудинга да “узрява” на хладно / не в хладилник / за около месец. Колкото по-дълго стои, толкова по-хубав става. Преди поднасяне пудинга е добре да се загрее. Фламбирайте го с коняк или бренди. Полейте парчетата пудинг с яйчен крем или с алкохолно масло.
Начин на приготвяне на масло с бренди - изсипете в дълбока купа маслото / със стайна температура / и пудрата захар. Разбийте с миксер докато се получи бял, пухкав крем. Постепенно прибавете брендито и по желание портокаловата кора.

Германияchristmas-in-germany1

Разхождайки се из традиционните Коледни базари в Германия ще усетите аромата на печени бадеми и ароматни подправки. Стоплете ръцете и сърцето си с голяма глътка Глювайн и се оставете звука от коледната музика и хоровите песни да ви очарова. Символа на Коледа в Германия е Щолен - традиционен празничен хляб, който се приготвя от повече от 500 години. Щолен традиционно се прави от края на септември до края на декември. Тове е сладък хляб с плодове и ядки, консумира се топъл или студен. Съществуват множество разновидности на Щолен. В действителност това е вид сладкиш с ром и захаросани плодове, овалян обилно в пудра захар. Начина, по който се пакетира символизира бебето Исус, увито в пелени. Ако попитате в Дрезден за рецептата, няма да ви я кажат! Ще ви обяснят обаче че трябва да използвате най-хубавите захаросани плодове и ядки, най-пресните яйца и масло за този празничен сладък хляб.
Щолен / Stollen /stollen
Продукти:
- 450 гр. брашно
- 130 мл. топло мляко
- 35 гр. (3с.л.) захар
- 42 гр. прясна мая
- 150 гр. стафиди, боровинки, череши
- 125 мл. разтопено масло
- 5 жълтъка
- 70 гр. бланширани едро нарязани бадеми
- 50 гр. ситно нарязани захаросани лимонови кори
- 50 гр. ситно нарязани захаросани портокалови кори
- 1 с.л. ром
- 1 с.л. ванилена захар
- 1 ч.л. сол
- настъргана кора на един лимон
За Глазура:
- 100 гр. (6 с.л.) разтопено масло
- 100 гр. (3/4 ч.ч.) пудра захар
Пресейте брашното в голяма купа, добавете солта, ванилията и захарта. В отделна малка купичка смесете топлото мляко, маята, 1 с.л. захар и 5 с.л. брашно. Покрийте с кърпа и оставете на топло около 20 минути за да втаса. Измийте сушените плодове и ги подсушете с кърпа. Смесете брашното, маслото, разбитите жълтъци, рома, кората на лимона и втасалата смес. Месете докато се образува гладко тесто.  Растелете върху набрашнена повърхност тестото и върху него изсипете нарязаните сушени плодове, бадеми и захаросани кори. Месете докато всички съставки се разпределят равномерно. Увийте с кърпа готовото тесто и го оставете на топло докато удвои обема си. Тавата, в която ще печете Щолена намажете с масло и посипете с брашно. Премесете още веднъж тестото и го оставете в тавата за още 30 минути да втасва. Пече се в предварително загрята на 170°C (340°F) фурна за 45 минути. Когато Щолена се изпече го извадете от фурната и го намажете с разтопено масло. Щолена трябва да поеме всичкото масло. Тогава го поръсете с пудрата захар. Оставете да изстине. Опаковайте го в целофан и го оставете да престои от 2 до 4 седмици.
По Коледа във всички пазари и улични сергии наред с продажбата на играчки за елха, гирлянди и аксесоари се продава и Глювайн “Пламтящо вино”. Удивително е как чаша топло, пикантно червено вино може да съживи сетивата ви. Освен традиционната рецепта в Германия ще ви предложат и различни разновидности на това вино - ароматизирано с черен бъз или с тъмен ром. Когато приготвяте Глювайн не го оставяйте да заври, защото алкохола ще се изпари.
Греяно вино можете лесно да си приготвите и у дома. То ще стопли тялото и духа и ще ви създаде идеалното празнично настроение.
Глювайн / Glühwein  /gluehwein
Продукти:
- 1 бутилка ( 0,75 мл. ) червено вино
- 1 малък лимон
- 1 пръчка канела
- 10 - 16 цветчета карамфил
- 4-6 с.л. захар
- индийско орехче ( по желание )
Изсипете виното в тенджера. Обелете лимоновата кора от един лимон. Добавете карамфила, захарта, канелата и кората на лимона и загрейте виното на слаб огън, докато се сгорещи. Внимавайте да не кипне! За по-пикантен вкус можете да прибавите щипка индийско орехче. Сервира се горещо във високи стъклени чаши - за да изстива по-бавно и за да виждате прекрасния му рубинен цвят.

0 comments: