Как да изберем настилка за кухнята

Независимо от помещението, подът не е само детайл от интериорния дизайн. Изборът на подова настилка е най-важният етап в планирането на интериора. Лесно е да подмените мебели, електроуреди, дори и цвета на стените, но подмяната на подовата настилка е изключително трудна задача. При избора на материали и цветове трябва да търсите хармония с мебелите и настилките в съседните части на жилището.

Можете да изберете един и същ материал за настилка, за да слеете отделните части на помещението, ако то е по-голямо и разчупено или различни материали, за да го разделите на зони. Ако сте подбрали тъмни шкафове, светлият под ще създава визуална представа за повече пространство. Съответно при светли мебели ще бъде подходящ тъмен под. Независимо от цветовете помнете, че подът във всяка кухня трябва да бъде здрав, влагоустойчив и не на последно място лесен за почистване.

Най-популярната настилка за кухненски помещения са керамичните плочи. Теракотата е най-разпространеният вариант поради относително ниската си цена и голямото разнообразие от моделите, предлагани на пазара. Основен недостатък при тях е покритието, което сравнително лесно може да бъде наранено при удар от паднал предмет. Плочите от гранитогрес са подходящи за кухни заради своята изключителна здравина. Изработени са от хомогенна смес и по правило са без покритие. Така дори при нараняване, следите по гранитогреса са почти незабележими. Размерите на плочите трябва да се съобразят с площта на помещението. Големите плочи, например с размери 60×60см. са подходящи за по-големи помещения. Когато площта е малка, монтажът на плочи с големи размери е труден, докато малките с размери до 30×30см. създават визуална представа за повече пространство.

Естественият паркет, както и ламинатът не са добър избор за подова настилка в кухнята. Те не са влагоустойчиви и огнеупорни. Ако все пак търсите топлината, която придава дървото или целите конкретно съчетание, на пазара можете да намерите гранитогрес и теракота, които успешно имитират паркет.

Съчетаването на различни материали е интересно предизвикателство от гледна точка на интериорния дизайн. Ако сте решили да комбинирате керамични плочи с паркет, трябва да предвидите средства за преходни лайсни и други допълнителни елементи. Подобно решение може да се приложи, за да разделите визуално помещението на зони. Не забравяйте, че всеки материал се почиства с различни препарати.

Източник: domigradina.com

0 comments: